Банкеръ Daily

Свят

Ердоган иска "не думи, а резултати" от Швеция и Финландия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви преди да замине за днешната среща на върха на НАТО в Мадрид, че е разговарял по телефона тази сутрин с американския президент Джо Байдън и че възнамерява да се срещне с него в кулоарите на срещата, предаде Ройтерс.

Той каза, че иска да обсъди с него "блокирането" от страна на Вашингтон на искането на Анкара да купи нови самолети Ф-16. Ердоган добави, че е поискал от Байдън да се срещнат днес или утре.

Белият дом потвърди днес, че президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с турския президент Тайип Ердоган по време на срещата на НАТО тази седмица в Мадрид, където алиансът ще обсъди последиците от нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Лидерите на срещата на върха в Мадрид ще предприемат и "исторически решения за укрепване на колективната отбрана на алианса и сигурността", се посочва в съобщение на Белия дом.

По отношение на Швеция и Финландия, чиито кандидатури за присъединяване към НАТО са блокирани от Турция, Ердоган заяви, че ако двете страни искат да се присъединят към алианса, те трябва да възприемат "сериозно" безпокойствата на Турция.

Ердоган изтъкна, че "не иска думи, а по-скоро резултати" от Швеция и Финландия.

Ердоган обвинява двете страни, че подкрепят Кюрдската работническа партия (ПКК) и базираната в Сирия кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара класифицира като терористични групи. Швеция и Финландия отхвърлят тези обвинения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във