Банкеръ Daily

"Дейли експрес":

Ердоган иска да се сдобие с атомна бомба

Турският президент Реджеп Ердоган иска да превърне Турция в нова ядрена сила и има таен план за атомна бомба. Това предупреждение е било отправено на страниците на британския в."Дейли експрес" от турския журналист Абдула Бозкурт, според гръцкото издание "Ифемирида". 

В материала се твърди, че хора от близкото обкръжение на Ердоган, имащи влияние върху неговите решения, казали, че турският президент вече е обсъждал възможността за придобиване на атомна бомба. 

Опасенията на турския журналист се подсилвали и от твърденията на Айкан Ердемир, турски експерт от американската фондация за защита на демокрацията и бивш член на турския парламент. Той казал, че "Ердоган горещо желаел да превърне Турция в ядрена сила, но нямал възможност да го направи". 

Според него след неуспелия преврат плановете на Ердоган се осуетили.

"Турция страда от недостиг на финансов ресурс, а също и на персонал за един толкова скъп и високотехнологичен експеримент", казал още експертът. 

Във връзка с това изданието припомня, че продължавайки чистките в армията, Ердоган вече е отстранил 160 от всичките 324 генерали през последните месеци, а също е свалил и хиляди военнослужещи от високи постове. 

Ердемир смята, че турският президент неутрализирал не само всичките си противници и инакомеслещи, но и онези, които нямало да подкрепят ядрената му програма, пише още "Ифемирида".

Facebook logo
Бъдете с нас и във