Банкеръ Daily

Свят

Ердоган иска членство в ЕС и либерализация на визовия режим

Турция иска час по-скоро да бъде приета в Европейския съюз, както и да се либерализира визовият режим за гражданите на южната ни съседка. Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на пресконференция след срещата на върха във Варна.

Той изказа надежда, че периодът на лоши взаимоотношения между ЕС и Турция е останал в миналото, но посочи, че кандидатурата на Турция  за членство е в сила от 1968 г., а все още страната не е нищо повече от кандидат.

Именно Членството на страната е била сред основните теми на срещата във Варна с председателите на Европейския съюз и Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и с българския премиер Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград".

Ердоган увери, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма и бежанците, чиито брой на нейна територия вече достига 4 милиона.

Президентът за пореден път подчерта, че Анкара очаква да получи и втория транш от обещаните от ЕС 3 млрд. евро за справяне с мигрантската вълна. До момента южната ни съседка е получила само 1,8 млрд. от общата сума.

"Час по-скоро трябва да бъде финализирана работата по либерализирането на визовия режим за нашите граждани. Това не бива да се превръща в политически въпрос и нашите граждани не трябва да губят доверието си в ЕС”, коментира още турският държавен глава.

"Турция е цел за редица терористични организации, с които се бори в и извън своите граници. Операциите срещу тях допринасят не само за вътрешната сигурност, но и за сигурността на Европа. Очакваме силна подкрепа и не трябва да търпим неоснователни критики от ЕС по този въпрос”, категоричен бе Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във