Банкеръ Daily

Свят

Ердоган и Меркел обсъдиха ограничаването на миграцията към Европа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и германската канцлерка Ангела Меркел са обсъдили по телефона споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на миграцията към Европа, дни след като Ердоган заплаши да го наруши, предаде ДПА.

Говорител на германското правителство каза, че двамата са обсъдили "миграцията в Егейско море и сътрудничеството при управлението на мигрантски вълни по силата на споразумението между ЕС и Турция".

Двамата са разисквали също събитията в Сирия и Либия, гласи кратка декларация на турското президентство.

Турция не може да се справи с нова вълна мигранти от Северна Сирия, заяви преди два дни Реджеп Ердоган, като добави, че Анкара и Вашингтон трябва да установят "зона за сигурност" в региона възможно най-скоро, предават Ройтерс.

Съюзниците от НАТО се споразумяха да създадат зона за сигурност в Североизточна Сирия по южната граница на Турция и да прочистят зоната от сирийските кюрдски бойци. В неделя турски и сирийски войници проведоха първата си съвместна сухопътна патрулна операция в района.

Турция ще продължи да действа самостоятелно, ако създаването на зона за сигурност в северната част на Сирия не започне до края на септември, увери обаче Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във