Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Гърция ще си плати за действията си

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган отново повиши напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие със заплахи към Гърция на фона на подписаното между Анкара и международно признатото правителство на Либия споразумение за делимитация на морските граници в Средиземно море. В интервю пред турската телевизия TRT той нападна Атина и Република Кипър, пише гръцкото консервативно издание "То Вима", цитирано от "Фокус".

Ердоган определи хода на Гърция да експулсира либийския посланик в Гърция в отговор на споразумението като "международен скандал" и заяви, че Гърция ще заплати цената на своите действия в международен план.

Ердоган също изрази гнева на Анкара от енергийното сътрудничество на Гърция, Кипър, Израел и Египет, като заяви, че четирите държави не могат да направят нищо без одобрението на Анкара.

Според "То Вима", Ердоган смята, че е поставил четирите държави в мат чрез договора с Либия и сега те не могат да построят газопровод до Европа без съгласието на Турция.

"Ръцете и краката на Гърция са вързани и това ги подлудява", обяви турският лидер.

Изтекла информация от правителството в Анкара говори, че Турция възнамерява да започне проучвания за въглеводороди в зоните, които е отчуждила чрез споразумението с Триполи. Това включва и райони, които Гърция смята за своя изключителна икономическа зона (ИИЗ).

"Въпреки правата, които имаме, те ни заплашваха. Но ние няма да отстъпим. В това споразумение Турция се възползва от правата си по международното право и проваля играта на едностранните действия. Сега можем да проведем съвместни проучвания в тези райони", заяви Ердоган.

Президентът на Турция обяви още, че Анкара ще купи трети сондажен кораб, който ще бъде задействан в Черно море и международните води.

Facebook logo
Бъдете с нас и във