Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Границите на Турция към Европа ще останат отворени

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че границите на Турция към Европа ще останат отворени за мигрантите, предаде турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

"Когато отворихме вратите, започнаха да идват обаждане след обаждане по телефона - "Затворете вратите". Ние казахме: "Този въпрос приключи, вратите вече са отворени. Сега вие ще поемете своя дял от товара", посочи Ердоган.

Ердоган посочи, че на предстоящата в четвъртък среща с руския си колега Владимир Путин в Москва ще обсъди най-новите развития в Сирия. Надявам се да бъдат взети необходимите мерки като прекратяване на огъня и че ще намерим решение на този въпрос, каза той.

"Няма да дадем възможност на онези, които се стремят да обсадят нашата страна с терористични организации, да я заплашват с режими, хвърлили око на наши градове, и да я спъват с икономически капани", заяви още турският президент.

Реджеп Ердоган ще пристигне в Русия в четвъртък на еднодневно посещение, съобщи днес турското президентство, предаде Ройтерс.

Визитата идва на фона на напрежение между Анкара и Москва заради засилващите се сблъсъци в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Миналата седмица при сирийски въздушни удари в Идлиб бяха убити 33-ма турски войници, което накара Анкара да предприеме контраофанзива срещу подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили в района.

Естония е готова да помогне на Гърция и България в сдържането на потока от бежанци с оглед на надигащата се нова миграционна криза, заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу, цитиран от руското издание "Спутник".

"Талин е готов незабавно да обсъди оказването на помощ на граничните сили на Гърция и България както с оборудване, така и с изпращане на допълнителни полицаи и граничари, ако страните от региона сметнат това за необходимо", каза той.

Външните министри на двете балкански страни са благодарили на Естония за готовността й да помогне, отбелязва Рейнсалу във Фейсбук.

Подобно изказване направи и вътрешният министър на Естония Март Хелме. Той посочи, че агенцията на ЕС за граничен контрол "Фронтекс" като колективен орган за охрана на границите на Евросъюза трябва да окаже на Гърция и България в създалата се ситуация максимална помощ, и то колкото се може по-скоро, за да се избегне неконтролираното нахлуване на нова имигрантска вълна в Европа.

"При необходимост Естония е готова да изпрати допълнителни сили на външните граници на Европа, за да прояви по този своята солидарност", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Хелме отбеляза още, че неговата страна е готова при нужда да възстанови пълния контрол по външните граници на балтийската република във връзка с разпространението на новия коронавирус, както и заради новия бежански поток. Това би означавало стриктна проверка на личните документи и "организиране на екстрадицията или изолацията на нежеланите или опасни за държавата хора".

Според Хелме новата миграционна вълна от Сирия и продължаващото разпространение на коронавируса са източници на заплаха за здравето и сигурността на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във