Банкеръ Daily

Свят

Ердоган говори за възможна Трета световна война

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е говорил за възможна Трета световна война и е заявил, че турците ще се подготвят за всички възможности, предаде БТА, позовавайки се на сайта "Хаберлер".

В изказването си Ердоган е визирал базите на САЩ в Сирия: "Изградиха 20 бази в Сирия. Защо бяха изградени те? Първото, което идва на ум, е Турция и Иран. Вероятно не Русия. Това всъщност означава Трета световна война. Ще бъдем подготвени за всичко", е казал президентът на Турция.

"Да не би Америка да има граница тук?", добавил Ердоган, задавайки въпроса каква работа имат САЩ в Сирия.

Турският президент разкритикувал водените от САЩ коалиционни сили, защото действали съвместно със сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), смятани за терористична организация от Анкара.

"На мястото, където те изпратиха толкова оръжие и боеприпаси, ние заедно с нашия Червен полумесец и АФАД (Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации към правителството на Турция – бел.ред.) доставяме хуманитарна помощ, това е разликата помежду ни", казал той.

Ердоган е уточнил, че е разговарял по тези въпроси с Рекс Тилърсън, когото президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни преди дни от поста държавен секретар.

Турция и Съединените щати ще формират зона за сигурност около северния сирийски град Манбидж, ако Вашингтон спази обещанието си, заяви междувременно Ибрахим Калън, говорителят на Реджеп Ердоган.

Пред телевизия ТРТ Хабер Калън каза, че споразумението между Анкара и Вашингтон за Манбидж има обвързващ характер, а смяната на държавния секретар на САЩ не би следвало да промени сделката, дори и да има забавяне за седмица-две.

Калън каза още, че Турция очаква турските сили и подкрепяните от Турция бунтовници да разчистят "много скоро" Африн от кюрдските бойци. По думите му Анкара няма намерение да предаде града на сирийското правителство след приключването на военната офанзива в региона. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във