Банкеръ Daily

Свят

Ердоган готов да върне смъртното наказание

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ако парламентът вземе решение за връщане на смъртното наказание след опита за преврат, той ще го подпише като закон. В интервю за телевизия Си Ен Ен Ердоган определи метежа като престъпление и държавна измяна и допълни, че хората по улиците искат виновните да бъдат наказани:

"Хората сега искат тези терористи да бъдат убити. Това е тяхното желание. Защо да ги държим и храним в затворите през следващите години? Това питат хората". 

ЕС вече обяви, че ако Турция върне смъртното наказание, тя не може да разчита на продължаване на преговорите за присъединяване към Съюза.

В отговор на въпрос не дава ли сега моментът шанс за помирение, а не за репресии, президентът каза: "Не знам за какви репресии от страна на Ердоган говорите. Бих искал да знам, ако в Турция има репресии. Ако Ердоган репресираше хората, те нямаше да го избират. Ако Ердоган ги потискаше, нямаше да печели с над 40% изборите".

Турският президент обяви, че Анкара скоро ще поиска официално от САЩ да бъде екстрадиран духовникът Фетуллах Гюлен, сочен от турските власти за вдъхновител на метежа.

Ердоган описа и какво се е случило в драматичните часове на петъчната вечер. Той каза, че се е разминал за минути със смъртта, преди превратаджиите да бомбардират курорта в югоизточна Турция, където бил на почивка. В интервюто Ердоган заяви, че войници, подкрепящи преврата, убили двама негови телохранители при нападението срещу курорта през нощта в петък срещу събота: "Ако бях останал още 10-15 минути, щях да бъда убит или пленен".

Facebook logo
Бъдете с нас и във