Банкеръ Daily

Свят

Ердоган готов да изпрати войска да се бие срещу руснаци в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да изпрати войски в Либия, ако международно признатото правителство в Триполи поиска това, предадоха АФП и "Фокус".

"По въпроса с изпращането на войници (…) Ако Либия отправи такава молба към нас, ние можем да изпратим нашите военнослужещи там, особено след като подписахме военно споразумение за сигурност", каза президентът пред турските медии.

Турция по-рано подписа военно споразумение с правителствените сили в Триполи, водени от премиерът Файез ал-Сарай.

Това се случи, след като се появи информация, че Русия е изпратила 200 наемници, за да подкрепят либийският лидер Халифа Хафтар, който се бори против правителствените сили.
Москва отрече да е предприемала такава стъпка, но президентът Ердоган заяви, че от Русия наистина е пристигнала наемническа група.

Малко след това Анкара подписа с Триполи и противоречивата сделка за морските граници, според която Турция получава права да изследва Източното Средиземноморие за нефтени находища.

"С новото (споразумение) ние ще предприемем стъпки, за да защитим интересите на Турция, Либия и Севернокипърската турска република (СКТР)", каза той, като допълни, че договорът е подписан съгласно международното право.

Той обаче беше осъден от Гърция, Република Кипър и техните европейски партньори, които смятат, че тя нарушава суверенните права на островната държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във