Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Германия е убежище за терористи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Германия е станала "убежище за терористи" и "ще бъде съдена от историята", като я обвини, че не екстрадира поддръжници на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Ройтерс.

Той посочи, че Германия от дълго време укрива бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) и от лявоекстремистката групировка Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С).

Нямаме каквито и да било очаквания от Германия, но вие ще бъдете съдени от историята за оказване на съдействие на тероризма, каза Ердоган. Обезпокоени сме от това, че Германия, която години наред пази ПКК и ДХКП-С, се е превърнала в "заден двор" за гюленистката терористична организация, каза още той.

Анкара обвинява Фетхуллах Гюлен за опита за преврат и отстрани временно или уволни над 110 000 негови последователи от държавната администрация, силите за сигурност и други институции. Гюлен отрича да има участие в пуча, припомня Ройтерс.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас заяви във вторник пред журналисти, че не иска да бъде арбитър за това дали гюленисткото движение е политическо или не. Той каза, че Берлин няма да екстрадира заподозрени, ако срещу тях са предявени политически обвинения.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във