Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Европа насърчава тероризма

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Европа, че насърчава тероризма с подкрепата си към Кюрдската работническа партия (ПКК), цитиран от "Ройтерс" и "Хюриет". Той поясни, че не му пука дали Старият континент го нарича диктатор

"Европа, като цяло, насърчава тероризма. Макар че те обявиха ПКК за терористична организация, виждаме как ПКК може да действа свободно и спокойно в Европа", каза Ердоган в излъчвана по телевизията реч.

"Не ме е грижа дали ме наричат диктатор или нещо друго, преминава през едното ухо и излиза през другото. Има значение това, което народът ме нарича", изригна турският президент в Истанбул.

Турция е остро критикувана от ЕС, след като в петък задържа лидерите на прокюрдската Демократична партия на народите - втората най-голяма опозиционна партия в страната. Действията, според Анкара, са свързани с разследване за тероризъм. Правителството обвини партията, че има връзки с ПКК.

Ердоган изтъкна, че тези депутати, които се държат като терористи, ще бъдат третирани като такива. Той добави, че правосъдната система в държавата е независима и че никой, дори турският президент и властите, няма право да се меси в съдебната система.

По отношение на критиките на ЕС Ердоган подчерта, че Турция "повече не е обект на заповеди".

Западът не трябва да се надява "да приведе Турция в ред" с такъв натиск като "вестници, карикатури, да ме наричат диктатор и така нататък, очаквайки, че ще предприемем стъпка назад. Те не трябва да очакват това. Знаем тези тактики много добре", обясни Реджеп Ердоган.

По думите му Западът "в крайна сметка ще разбере, и аз идвам да служа на народа си, а не да доминирам над тях".

Facebook logo
Бъдете с нас и във