Банкеръ Daily

Свят

Ердоган е убеден, че крал Салман не е замесен в убийството на Кашоги

Турският министър на външните работи критикува възобновяването на санкциите на САЩ срещу Иран като едностранно, неразумно и опасно и призова за повече диалог и ангажираност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мевлют Чавушоглу, който е в Токио за разговори с японските лидери, заяви пред репортери, че Турция е против санкциите, защото според нея те не постигат резултати.

"По принцип Турция е против санкциите и не смятаме, че какъвто и да било резултат може да се постигне чрез санкции", каза той. "Маргинализирането не е разумно, изолирането на Иран е опасно и да се наказва иранския народ е несправедливо", смята ръководителят на турската дипломация.

Възобновяването на санкциите срещу Иран от страна на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп влезе в сила от вчера. Турция е съюзник на САЩ и един от осемте вносители на ирански петрол, които временно са изключени от санкциите.

Все пак Турция трябва да бъде честна със САЩ за своето несъгласие. Едностранните мерки на САЩ засягат света, включително и Турция, която осигурява една-трета от своя газ чрез внос от Иран, каза Чавушоглу, като насърчи Вашингтон да намери други разумни решения.

"Мисля, че вместо санкции, съдържателният диалог и ангажираност са много по-полезни и това е нашият принцип", добави той.

Чавушоглу призова също така Саудитска Арабия да сътрудничи изцяло в разследването на убийството миналия месец на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул. Той поиска саудитците да разкрият къде се намира трупът на журналиста и да предадат заподозрените съучастници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във