Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Американският пастор има тъмни връзки с терористични групи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини американския пастор Андрю Брансън в "тъмни връзки с терористични групи". В реч пред парламента Ердоган отново упрекна САЩ, че използват затворения в турски затвор Брансън, за да наложат санкции на Турция, но същевременно остави отворена вратата за помирение с администрацията на Доналд Тръмп.

Християнският евангелист Андрю Брънсън, задържан в Турция по обвинения в шпионаж и тероризъм, свързани с неуспешния преврат от 2016 г., ще се изправи пред турския съд на 12 октомври. Вашингтон упорито настоява той да бъде освободен и върнат в родината му. 

"Ние сме твърдо решени да се борим с това изкривено отношение на САЩ - да наложат санкции на нашата страна, използвайки пастор, който има тъмни връзки с терористични групи като претекст", каза Ердоган, цитиран от Bloomberg.

Както е известно, САЩ санкционираха министрите от турското правителство за пленничеството на Брюнсън. Мерките на Вашингтон засилиха трудностите пред турска икономика и помогнаха да се стигне до значителен спад в стойността на лирата тази година.

Тръмп и Ердоган се срещнаха за кратко в кулоарите на Общото събрание на ООН миналата седмица и се здрависаха. Но по официална информация те не се обсъждали ключовите напрежения, разделящи съюзниците в НАТО.

Връзките между САЩ и Туриця вече бяха обтегнати от американското сътрудничество със сирийските кюрдски сили, разглеждани от Анкара  като терористична асоциация на сепаратистите, с които се борят у дома от десетилетия. До историческото дъно в отношенията се стигна и заради отказа на Вашингтон да екстрадира духовника Фетулах Гюлен, който Анкара обвинява за опита за преврат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във