Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Ако Турция не беше демокрация, десетки хиляди предатели щяха да са закопани

Десетки хиляди предатели щяха бъдат закопани в различни части на Турция, ако тя не бе правова държава, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Борбата на турския народ с участниците в опита за преврат на 15 юли 2016 г. отвори нова страница в историята на световната демокрация, каза Ердоган на проява в Анкара, посветена на първата годишнина от опита за преврат, извършен от предполагаеми членове на групировката ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен.

В нощта на опита за преврат загинаха 250 турски граждани и само 35 пучисти. Трябва да се замислим над тези данни, отбеляза президентът.

Той изтъкна, че ако Турция не бе правова държава, десетки хиляди предатели, подкрепили действията на пучистите, щяха в момента да се намират не зад решетките, а заровени в дупки в различни части на Турция.

Над 50 хиляди души бяха арестувани след опита за преврат в Турция.

Поддръжниците на Гюлен предадоха държавата, която ги подкрепяше, каза още Ердоган.

Той каза, че безмилостното отношение на пучистите към турските граждани, ужасът от извършеното от тях и пролятата кръв са демонстрирали истинските намерения на проповедника Гюлен.

Извънредното положение в Турция ще бъде отменено едва тогава, когато бъдат отстранени всички заплахи, заяви още президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във