Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Ако се стигне до битка, ние сме готови да станем мъченици

Ако нещата опрат до битка, ние сме готови да станем мъченици. Това обяви  турският президент Реджеп Ердоган в реч във връзка с напрежението в спора с Гърция за морската граница и залежите от природен газ в Средиземно море.

 "Въпросът е обаче дали онези, които ни се противопоставят в Средиземно море, са готови на същите жертви?  Дали гръцкият народ ще поеме рисковете, на които го излагат неговите алчни и некомпетентни водачи? Уведомен ли е френският народ за цената, която ще трябва да плати заради своите алчни и некомпетентни водачи?". попита Ердоган, цитиран от Дойче Веле. 

Анкара и Атина водят спор за едно голямо газово находище в Източно Средиземно море. В момента отношенията между двете държави са достигнали до взривоопасно напрежение. Междувременно Франция, в знак на солидарност с Гърция, увеличи военното си присътвие в Източно Средиземно море.

В края на миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че ако Гърция разшири териториалните си води в Егейско море, това би било "основание за война". Сходно изявление направи и турският вицепрезидент Фуат Октай. "Това ако не е причина за война, тогава кое?", заяви той пред държавната Анадолска осведомителна агенция.

Засега заплахата е все още само в полето на дипломацията. Но докога? На срещата на външните министри от Общността Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че на следващата среща на върха в Брюксел след три седмици ще се проведат консултации за налагането на санкции на Турция.

Този политически обрат е дипломатически успех за Гърция и Кипър – именно те настояха за санкции заради продължаващите незаконни сондажи на Турция за нефт и газ, както и заради присъствието на турски военни кораби в Източното Средиземноморие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във