Банкеръ Daily

Свят

Ерата на Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел не притежава толкова власт, колкото имат лидерите на една Франция, Русия или САЩ.  На 17 юли канцлерката навършва 66 години. Мнозина в Германия си пожелават пети мандат на Меркел, а нейното 15-годишно управление остави своя отпечатък - затова и се говори за "ерата Меркел". Тийнейджърите дори не познават друга канцлерка, се казва в анализ на "Дойче Веле".

В икономически план годините на нейното управление бяха добри за Германия - въпреки финансовата криза. От "проблемно дете" на Европа, за каквато бе смятана през 2005-а, Германия отново се превърна в локомотив на растежа. Безработицата намаля наполовина, данъчните постъпления нараснаха. След като през 2009-а бе взето решение за спиране трупането на нови дългове (дългова спирачка), резултатите не закъсняха - Германия се прости с бюджетния дефицит и започна да трупа излишъци.

Меркел заяви в петък, че "не може да прогнозира" дали Европейският съюз ще постигне споразумение по отношение на плана за създаване на фонда за възстановяване от коронавирусната криза на стойност 750 млрд. евро и за новия дългосрочен бюджет на единния блок.

"Разликите все още са големи", каза тя пред журналисти в Брюксел преди срещата на върха на ЕС, като отбеляза, че трябва да се очакват "трудни преговори".

"Споразумение би било желателно, но ние също така трябва да се изправим пред реалността“, отбеляза Меркел преди да добави, че правителствата на Германия и Франция ще подкрепят предложенията на Европейската комисия за икономическо възстановяване и многогодишната рамка на бюджет на ЕС.

Кралицата на кризите

Властта на Меркел се проявяваше най-категорично по време на кризи. Еврокризата, спасяването на Гърция, руската анексия на Крим: дори и да имаше проблеми на европейско равнище, Меркел не се колебаеше да действа самоотвержено. Списъкът от посетители в канцлерството ставаше все по-дълъг - Берлин се превърна в европейски център за водене на преговори.  Меркел се доказа като добър мениджър във времена на кризи. Виждаме го и сега - по време на пандемията от коронавирус, с която Германия се справя много добре в сравнение с други държави. И това, че Меркел почти редовно бе избирана за най-влиятелната жена в света, не беше никаква изненада. Това ѝ спечели и уважението на гражданите - включително в източната част на страната, където е отраснала. Но тя ни най-малко не се възгордя.

Преди коронавирусът да удари, последният мандат на Меркел не вървеше добре. Въпреки че тя донякъде се бе възстановила от спада на своята популярност и дори откритата омраза, с която се сблъска по време на миграционната криза през 2015 г. и 2016 г., нейната партия Християндемократическият съюз разбра, че вътрешнополитическата сцена се променя по време на изборите през 2017 г.

През октомври 2018 г., след смазващите поражения на регионалните избори, Ангела Меркел обяви, че няма да се кандидатира отново на парламентарните избори през 2021 г., отстъпвайки в същото време от ръководния пост на своята партия. Нейният коалиционен партньор, социалдемократите, също изпаднаха в безпорядък и удариха исторически слаби резултати по отношение на изборните урни.

Сега, в началото на юли, германският канцлер се радва на особено голяма популярност. Страната ѝ, която преживява пандемията с ниски нива на смъртност за разлика от други големи икономики и добре функционираща система на тестване и проследяване на заразата, успява да овладее разпространението на патогена - успех, който мнозина приписват именно на канцлера. В скорошна анкета 82 на сто от допитаните германци заявяват, че Меркел си върши работата „доста добре“. 

Мама Меркел

Начело на Християндемократическата партия, Меркел се постара да я модернизира. Бяха насърчавани  младите кадри, и особено жените. Видът на партийните конгреси се промени. Меркел остана каквато беше, а допитванията сочеха, че хората ценят нейната автентичност. В един момент мнозина започнаха да я наричат просто "мама Меркел". Това беше много ласкателно за нея, но имаше и своята сенчеста страна - понеже на "мама Меркел" се разчиташе твърде много, отслабна интересът към воденето на демократични спорове.  И още нещо се загуби: многообразието. Меркел водеше партията и правителството си с твърда ръка, за да гарантира ефективността в действията. Така "мама Меркел" получи негативен оттенък. Меркел не се колебаеше да наложи решения като прекратяването на наборната военна служба или отказа от ядрена енергия. Консерваторите в Християндемократическия съюз (ХДС) бяха посатвени натясно. По този повод политологът Волфганг Меркел заяви наскоро, че от десноцентристка партия ХДС се е превърнал само в центристка. Което отвори пространство за възникването на нова партия в крайното дясно - "Алтернатива за Германия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във