Банкеръ Daily

Свят

Епидемията още не е достигнала върха си, обяви СЗО

Говорителката на Световната здравна организация Маргарет Харис заяви, че глобалната епидемия от коронавирус още не е достигнала върха си.

„Ситуацията в половината европейски страни е добра, а в останалата половина е лоша. Броят на новите потвърдени случаи в Италия и Испания започва да намалява. В други страни, като Турция и Великобритания обаче, новите потвърдени случаи се увеличават. В момент 90% от новите потвърдени случаи в световен мащаб са от САЩ и Европа. Затова смятаме, че епидемията още не е достигнала своя връх.", обяви Харис, цитирана от Радио Китай. 

Според статистика на Световната здравна организация, броят на потвърдените случаи в света вече е надвишил 1.84 милиона, смъртните случаи – 110 000. Харис изтъкна, че в момента епидемията от новия коронавирус в САЩ е най-сериозна. СЗО продължава да смята, че тестването е най-важно и се надява всички страни да проведат повече изследвания за заразените. Относно разработването и производството на ваксина, тя заяви, че никой не може да даде точно време.

Междувременно в Женева генералният директор на глобалната организация Тедрос Гебрейесус заяви на пресконференция, че съжалява за решението на САЩ да преустановят временно финансовата подкрепа към организацията. Той посочи, че СЗО ще запълни празнотите в бюджета с партньорите си, ще продължи да изпълнява обещанията за публичното здравеопазване и науката и ще служи на народите по света.

На 14 април американският президент Доналд Тръмп обяви временно прекратяване на вноските си към СЗО, което ще се отрази негативно на борбата с епидемията по света. Тедрос Гебрейесус не разкри колко точно е годишният финансов принос на САЩ и как това ще се отрази на работата на организацията, само заяви, че в момента се прави оценка на ситуацията и детайлите ще се изясняват впоследствие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във