Банкеръ Daily

Свят

Епидемията може да изстреля Скопие и Тирана на преговори с ЕС

Председателят на комисията на Европейския парламент по външни работи Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия)  обяви, че институцията подкрепя решението на Съвета на ЕС да започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония. След като министрите на ЕС по европейските въпроси постигнаха споразумение във вторник, решението трябва да бъде одобрено и от държавните и правителствени ръководители в четвъртък. Франция, която блокира започването на разговори с Тирана и Скопие през октомври, даде знак по-рано през февруари, че разговорите за членство може да започнат, ако Европейската комисия даде положителна оценка за тях през март.

„В разгара на кризата ЕС преодоля различията си и демонстрира истинска солидарност с нашите приятели и партньори. Приветствам закъснялото решение за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, като същевременно съжалявам, че трябваше да чакаме досега за тази важна стъпка. Сега е моментът да продължим съвместната си работа по засилената методология за разширяването и заедно да следваме по-обхватната цел на интеграцията в ЕС, а именно осигуряването на мир, стабилност, солидарност и свобода в Европа. ЕС трябва също така да осигури подходяща, гъвкава и ефективна подкрепа по Инструмента за предприсъединителна помощ", коментира Макалистър. 

В контекста на извънредната ситуация с COVID-19 предложенията за разширяване на обхвата на Фонда за солидарност на ЕС са най-правилната стъпка, за да включи извънредни ситуации в сферата на здравеопазването, а и да бъде достъпен и за всички страни от Западните Балкани.

"Трябва да предприемем необходимите допълнителни действия за укрепване на системите за обществено здраве и смекчаване на социално-икономическите последствия от кризата с COVID-19 в Западните Балкани.“, каза още евродепутатът. 

Дългият път до преговорите

След като на срещата на върха на 17-18 октомври 2019 г. Европейският съвет за пореден път не успя да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония, Европейският парламент излезе с резолюция, с която изрази своето разочарование и подчерта, че и двете държави са изпълнили изискванията за започване на преговори за членство.

През февруари Европейската комисия публикува преработена методология за разширяване, която трябва да направи процеса на присъединяване към ЕС по-плавен, но и обратим, ако страните кандидати не изпълняват своите задължения. Страните членки на ЕС, които се противопоставиха на започването на преговори, също получиха допълнителни гаранции, че на основните области като съдебната система, правата на човека, публичната администрация, върховенството на закона, свободата на медиите, управлението и борбата срещу корупцията ще се обръща сериозно внимание.

Ключови особености

В случая с Албания се очертават напредъкът в изпълнението на съдебната реформа и в процеса на проверка на съдиите и прокурорите, постигнатите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, включително що се отнася до отглеждането на канабис и трафика на твърди наркотици. Обръща се внимание и на други важни въпроси, например споразумението за бъдещите действия във връзка с избирателната реформа и усилията за справяне с неоснователните молби за предоставяне на убежище.

За Северна Македония актуализираната информация обхваща важни стъпки, предприети за укрепване на независимостта на съдебната система, включително неотдавнашното приемане на преразгледания закон за прокуратурата. Тя показва по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и напредък в усилията за реформа на разузнавателните служби и публичната администрация.

Тирана и Скопие може да не преговарят по едно и също време

Възможно е преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания да започнат по различно време. Това заяви вчера еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей след днешното решение на министрите по европейските въпроси.

Той уточни, че всяка държава ще бъде оценявана самостоятелно. По неговите думи в месеците от октомври досега Албания е отчела много голям напредък. Албания извървя много дълъг път, през октомври бе немислимо да се вземе решение за начало на преговорите с Тирана, но скоростта се повиши и страната постигна резултати в борбата с организираната престъпност, при реформите в правосъдието, отбеляза еврокомисарят.

Вархей добави, че споразуменията, които Скопие подписа със София и Атина, са пример за целия регион. Еврокомисарят съобщи, че Европейската комисия съвсем скоро ще предложи рамката за преговорите с Албания и Северна Македония. Той поясни, че засега не са определени дати за началото на преговорите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във