Банкеръ Weekly

Свят

ЕП затяга мерките срещу прането на пари

Имената на крайните собственици на компании и тръстове ще трябва да бъдат публикувани в публични регистри в страните от ЕС, съгласно приетите от Европейския парламент правила за борба с прането на пари. Законопроектът изисква от банките, одиторите, адвокатите, работещите в сферата на недвижимите имоти и казината да бъдат по-бдителни за подозрителни транзакции на техните клиенти. Целта на законодателните промени е допълнително да се затрудни прикриването на съмнителни сделки и да се подобри борбата с данъчните измами.

"Публичните регистри ще направят по-труден живота за престъпниците, които се опитват да скрият парите си. Нашата икономика в момента губи огромни суми от укриването на данъци", заяви докладчикът на Комисията по граждански свободи Джудит Саргентини от Холандия. "Днес е добър ден за всички граждани, които спазват закона, но лош ден за престъпниците", добави докладчикът на Комисията по икономически и парични въпроси Кришианис Каринш от Латвия.

Съгласно приетите на първо четене промени в Директивата за борбата срещу прането на пари, информацията за крайните собственици на правни субекти като дружества, фондации, холдинги и тръстове ще трябва да се публикува в публични централни регистри.

Регистрите трябва да бъдат свързани помежду си и да бъдат "публично достъпни след предварителна онлайн регистрация", смятат евродепутатите. Европейският парламент добави и няколко нови разпоредби в директивата, за да защити личните данни на гражданите и да гарантира, че само минимално необходимата за регистрация информация ще бъде предоставяна.

Предложените правила изискват от банките, финансовите институции, одиторите, адвокатите, счетоводителите, данъчните консултанти, агентите по недвижими имоти и казината да бъдат по-бдителни за подозрителни транзакции на техните клиенти. Казината също са включени в обхвата на проектоправилата, като страните от ЕС ще могат да преценяват дали да включат в обхвата на правилата други хазартни услуги с ниска степен на обществена опасност.

Европейският парламент прие на първо четене проекта на законодателство, за да консолидира извършената досега работа и да я предаде на следващия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във