Банкеръ Daily

Свят

ЕП: Споровете за попечителство над деца са форма на насилие

Евродепутатите  призовават за спешни мерки за защита на жертвите на насилие от страна на интимния партньор в съдебните спорове за попечителство.

Споровете за попечителство над деца представляват форма на насилие, основано на пола, когато се използват от насилствения партньор, за да продължи да тормози жертвите си. Това се казва в доклад, приет от Европейския парламент във вторник. 

Евродепутатите  призовават за спешни мерки за защита на жертвите на насилие от страна на интимния партньор в съдебните спорове за попечителство. В текста се подчертава рязкото нарастване на насилието от страна на интимния партньор по време на пандемията и трудностите при достъпа до услуги за подкрепа и правосъдие.

Изтъквайки тревожния брой на убийствата на жени и деца, извършени след като жените са съобщили за случаи на насилие, основано на пола, евродепутатите подчертават, че защитата на жените и децата от насилие и висшият интерес на детето трябва да имат предимство пред други критерии при определянето на правата за попечителство и посещение.

При разглеждането на делата за попечителство, на детето също трябва да се предостави възможност да бъде изслушано, а в случаите, когато има съмнения за насилие от страна на интимния партньор, изслушванията трябва да се провеждат в благоприятна за детето среда от обучени специалисти.

Според евродепутатите, децата свидетели на домашно насилие трябва да бъдат признати за жертви на насилие, основано на пола, и да получават по-добра правна защита и психологическа подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във