Банкеръ Daily

Свят

ЕП спира преговорите за бюджета, докато не се изпълнят условията му

Европейският парламент обяви, че прекъсва преговорите за дългосрочния бюджет, докато Съветът не представи ново предложение. Държавните и правителствените ръководители от ЕС се споразумяха през юли по бюджет в размер от 1,074 трилиона евро за следващите седем години. Парламентът обаче настоява за значително по-голям обем, предназначен главно за 15 ключови за ЕС програми.

"Евродепутатите ще се върнат на масата за преговори, след като има истинска воля от страна на държавите-членки за намиране на споразумение", обяви институцията.

"След седмия кръг от тристранни преговори с германското председателство, Съвета и Комисията този четвъртък нямаме друг избор, освен да прекъснем участието си. Очакваме Съветът да актуализира предложението си, като отчита ключовото искане на Парламента за подобаващо финансиране на 15 водещи програми на ЕС “, казаха преговарящите за многогодишната финансова рамка и собствените ресурси.

В четвъртък евродепутатите отхвърлиха в писмо компромисно предложение на германското председателство, обещаващо увеличение от около 9 милиарда евро. "Разочарован съм", написа парламентарният преговарящ Йохан ван Овертвелд в имейл, отбелязвайки, че новият компромис не съдържа нищо ново.

Все пак те признават, че е постигнат малък напредък по отношение на собствените ресурси. 

„Гражданите очакват от нас спешен европейски отговор. Надяваме се, че председателството на Съвета ще търси активно решение на проблема през следващите дни “, заключиха преговарящите от ЕП.

По-рано евродепутатите предложиха  да ес въведат годишни, специфични за всяка държава препоръки за задействане на механизма за защита на ценностите на ЕС, производствата за установяване на неизпълнение на задължения и бюджетните изисквания. В резолюция, приета в сряда с 521 гласа „за“, 152 „против“ и 21 „въздържал се“, Европейският парламент представя предложението си за постоянен механизъм на ЕС за защита на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

В текста евродепутатите отново изразяват загриженост, че в няколко държави от ЕС „се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции“, допълнително утежнени от пандемията от COVID-19, както и от „корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси“. Посочва се също, че ЕС не разполага с необходимите инструменти, за да се справи с подобна „безпрецедентна и ескалираща криза на неговите основополагащи ценности“, като се изтъква неспособността на Съвета да постигне значителен напредък в текущите процедури по член 7 и се отбелязва, че това „предоставя възможност за трайно отклонение от ценностите“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във