Банкеръ Daily

Свят

ЕП скочи срещу безплатното излъчване на спортни събития на живо

Излъчването на живо на спортни събития е важен източник на приходи за организаторите и за спортни клубове или отделни спортисти. Техните права обаче често са нарушавани от уебсайтове, които излъчват на живо без разрешение.

Доклад, одобрен от комисията по правни въпроси на Европейския парламент на 13 април, призовава за конкретни мерки, насочени към излъчването на спортни събития на живо. Тези мерки трябва да позволяват спирането на излъчването на незаконно съдържание в рамките на 30 минути от получаване на сигнала.

Правилата следва да бъдат насочени срещу професионални уебсайтове, които организират незаконно излъчване, а не срещу зрителите, които може дори да не знаят, че гледат излъчване без разрешение от организаторите.Парламентът ще гласува по доклада на пленарно заседание през май.

„Хиляди и хиляди уебсайтове вземат сигнала от различни спортни събития в цяла Европа и го предават незаконно“, заявява председателят на правната комисия в Парламента Адриан Васкес Ласара (Обнови Европа, Испания). Той посочи, че по време на пандемията спортните клубове не могат да разчитат на продажби на билети. „Трябва да защитим някак единствения им останал източник на доходи - телевизионните права“, допълни той.

Излъчването на живо на спортни събития е важен източник на приходи за организаторите и за спортни клубове или отделни спортисти. Техните права обаче често са нарушавани от уебсайтове, които излъчват на живо без разрешение.

Такива уебсайтове разчитат или на засилен трафик, или на абонаментни такси от потребителите. Те не само ощетяват организаторите на събитието, но могат да бъдат опасни за потребителите, които рискуват атаки от зловреден софтуер или кражба на данни, например на информация от банкови карти.

80% от приходите на притежателите на права идват от излъчване на спортните събития

Спортните събития сами по себе си не подлежат на защита, но записът на събитие се защитава от законодателството. Някои страни имат специфични правила за излъчванията на живо, но те не са уеднаквени на европейско ниво.

Проблемът е, че икономическата стойност на излъчванията е ограничена във времето - малко хора биха гледали футболна среща, чийто резултат е вече известен.

В момента процедурите за спиране на пиратско излъчване са дълги, което ги прави неприложими за събития на живо. Според депутатите най-добрият подход е създаване на условия за незабавно спиране на неодобрено излъчване.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във