Банкеръ Daily

Свят

ЕП ще призове за повече прозрачност за ваксините

Европейският парламент ще призове тази седмица за повече прозрачност за разработката, купуването и разпространението на ваксините като мярка за противодействие на дезинформацията. Това предвижда дневният ред на започващата тази вечер сесия на евродепутатите в Страсбург.

В проекторезолюцията се посочва, че досега данните, предоставяни от Европейската комисия, производителите на ваксините и държавите от ЕС, не са достатъчни. Предвижда се в четвъртък ЕП да призове комисията да покаже пълното съдържание на подписаните споразумения за доставка на ваксини и да уточни дали тези договори са били нарушени.

Очаква се евродепутатите да настояват за изясняване на сумите, вложени от европейския бюджет при разработването на препаратите, както и за договорените доставни цени. В проекторезолюцията се предвижда те да призоват за публикуване на подробни данни от клиничните изпитания на ваксините, което би могло да помогне за разсейване на колебанията на хората да се ваксинират, както и за противодействие на дезинформацията, се посочва в съобщение на ЕП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във