Банкеръ Daily

Свят

ЕП ще подкрепи солидарната помощ за Великобритания въпреки Брексит

Европейският съюз мобилизира 60 млн. евро помощ за щетите, предизвикани от наводненията във Великобритания. Това потвърждава солидарността на ЕС чрез неговия бюджет, каза евродепутатът Хосе Мануел Фернандес, говорител на Групата на ЕНП в Комисията по бюджет и докладчик за мобилизирането на Европейския фонд за солидарност, от който да се осигури помощ за Великобритания.

През декември 2015 и януари 2016-та 11 района във Великобритания бяха засегнати от силен дъжд и силен вятър, което доведе до наводнения и повреди на инфраструктурата. Това предизвика разрушения на обществена и частна инфраструктура, на домове и реколта.

На 26 февруари 2016 г. Обединеното кралство подаде молба за мобилизиране на Европейския фонд за солидарност. В молбата си британските власти подчертаха, че оценката на щетите е непълна и че съответните числа са само прогнозни. На 22 септември 2016-та  те представиха окончателните изчисления.

"Когато една страна членка има проблем другите активно помагат. Великобритания ще се възползва от солидарността на ЕС въпреки Брексит и стартирането на процедурата по напускане на Съюза", каза докладчикът.

Целта на Европейския фонд за солидарност е да позволи на Съюза да отговаря бързо, ефективно и гъвкаво на кризисни ситуации и да показва солидарност с населението на райони, засегнати от бедствия.

Европейският парламент ще гласува в полза на помощта от 60 милиона евро за Великобритания утре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във