Банкеръ Daily

Свят

ЕП: Русия не може да бъде считана за "стратегически партньор"

Евродепутатите смятат, че ЕС трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции, ако Русия продължава да нарушава международното право. Европейският парламент прие във вторник резолюция с 402 гласа "за", срещу 163 гласа "против" и 89 "въздържал се", оценявайки сегашните политически отношения между ЕС и Русия, предаде пресслужбата на институцията.

Евродепутатите отбелязват, че от 2015 г. насам са възникнали нови области на напрежение между ЕС и Русия, които включват интервенцията на Русия в Сирия, намесата в страни като Либия и Централноафриканската република и продължаващите агресивни действия в Украйна. Те също подчертават подкрепата на Русия за антиевропейски партии и крайнодесни движения и това, че тя продължава да се намесва в политически избори и нарушава правата на човека в собствената си държава.

Правейки преглед на тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде готов да предприеме допълнителни санкции срещу Русия и по-специално такива, насочени към отделни лица. Санкциите трябва да бъда пропорционални на заплахите, породени от Русия, добавят те. През декември миналата година Съветът на ЕС удължи икономическите санкции до 31 януари 2019 

Резолюцията подчертава, че ЕС трябва да преразгледа сегашното Споразумение за партньорство и сътрудничество (СПС) и да ограничи сътрудничеството си с Русия до области от общ интерес. Глобалните предизвикателства като изменението на климата, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуствения интелект и борбата с тероризма изискват селективно сътрудничество.

По-близки отношения биха били възможни само ако Русия приложи изцяло т.нар. Мински споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна и започне да спазва международното право, гласи текстът.

Евродепутатите също отново изразяват загриженост, че проектът "Северен поток 2" може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ и да застраши вътрешния пазар на ЕС.

Евродепутатите са загрижени за продължаващата подкрепа от Русия за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те също изразяват съжаление, че с цел дестабилизиране на страни - кандидати за членство в ЕС, Русия подкрепя организации и политически сили, например тези, които се противопоставят на Преспанското споразумение, което разреши дългогодишния спор за името между Бившата югославска република Македония и Гърция.

Също така евродепутатите осъждат незаконните финансови дейности и прането на пари от Русия, вероятно възлизащи на стотици милиарди евро, изпирани чрез ЕС всяка година, което представлява заплаха за сигурността и стабилността на Европа. Докладът подчертава, че страните от ЕС трябва да прекратят всички програми за "златни визи/златен паспорт", от които се възползват руските олигарси.

"Времето за възпитан и дипломатичен език приключи. Има много малко пространство за сътрудничество, докато Русия продължава да окупира части от Украйна и атакува други европейски страни", отбеляза докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия).

Facebook logo
Бъдете с нас и във