Банкеръ Daily

Свят

ЕП: Русия е авторитарна клептокрация, водена от доживотен президент

В нова оценка на посоката на политическите отношения между ЕС и Русия, членовете на ЕП разграничават руския народ и режима на президента Владимир Путин.

Комисията по външни работи в Европейския парламент обяви в четвъртък, 15 юли, че ЕС трябва да отблъсне агресивната политика на Русия, като същевременно да положи нови основи за сътрудничество с бъдеща демократична държава.

В нова оценка на посоката на политическите отношения между ЕС и Русия, членовете на ЕП разграничават руския народ и режима на президента Владимир Путин. Русия те определят като "закостеняла авторитарна клептокрация, водена от доживотен президент, заобиколен от кръг олигарси“.

Депутатите обаче подчертават, че Русия може да има демократично бъдеще и че Съветът трябва да приеме стратегия за бъдещи стимули и условия за укрепване на демократичните вътрешни тенденции. Текстът беше одобрен с 56 гласа „за“, 9 „против“ и 5 „въздържал се“.

Евродепутатите заявяват, че ЕС трябва да установи съюз със Съединените щати  и други съмишленици, за да компенсира усилията на Русия и Китай за отслабване на демокрацията в световен мащаб и дестабилизиране на европейския политически ред. Този съюз трябва да предвижда санкции, политики за противодействие на незаконните финансови потоци и подкрепа за активисти за правата на човека.

В документа се казва, че що се отнася до агресията и влиянието на Русия върху източните съседни на ЕС, ЕС трябва да продължи да подкрепя така наречените държави от „Източното партньорство“, да насърчава европейските реформи и основните свободи. Тези усилия също трябва да служат за насърчаване на руснаците да подкрепят демокрацията.

Евродепутатите предлагат също така да се използва Конференцията за бъдещето на Европа, за да се подготвят институциите на ЕС за нов импулс в европейската интеграция на източните съседни на ЕС.

Освен това текстът гласи, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руския газ, нефт и други суровини, поне докато президентът Путин е на власт. Европейският зелен курс и увеличаването на новите ресурси ще изиграят решаваща геополитическа роля в това отношение.

Евродепутатите казват, че ЕС също трябва да изгради капацитет за разкриване и спиране на потоците мръсни пари от Русия, както и да изложи на показ ресурсите и финансовите активи на автократите и олигарсите на руския режим, скрити в страните членки на блока. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във