Банкеръ Daily

Свят

EП: Работещите от вкъщи не бива да бъдат ангажирани в извънработно време

В извънработното си време на работниците трябва да бъде позволено да изключват цифровите устройства, без да се сблъскват с последствия, заключи комисията по заетостта в Европейския парламент. 

В резолюция, приета във вторник с 31 гласа „за“, 6 гласа „против“ и 18 въздържали се, членовете на комисията по заетостта казват, че страните от ЕС трябва да гарантират, че работниците могат да упражняват правото си на почивка ефективно, включително чрез колективни трудови договори. Те посочват, че това право е жизненоважно за защита на здравето на работниците.

Културата да бъдеш "винаги на разположение“ и нарастващото очакване работниците да бъдат достъпни по всяко време могат да повлияят отрицателно на баланса между професионалния и личния живот, както и физическото и психическото здраве и благосъстоянието.

Евродепутатите призовават Еврокомисията да предложи директива за правото на изключване, тъй като това право не е изрично заложено в законодателството на ЕС. Депутатите също така подчертават, че възможността да се прекрати работа в извънработно време трябва да бъде основно право, което позволява на работниците да отказват свързани с работата задачи и електронна комуникация, без да се сблъскват с последствия.

Очаква се незаконодателната резолюция да бъде гласувана на пленарна сесия през януари 2021 г. След като бъде одобрена от Парламента, тя ще бъде представена на Комисията и страните от ЕС за изпълнение като част от бъдещи регулаторни решения.

Според Eurofound от началото на пандемията COVID-19 над една трета от работещите в ЕС се трудят  от вкъщи. Към момента няма европейска правна рамка, която директно да дефинира и регулира правото на нормален работен ден. Широкото използване на цифрови инструменти и информационни и комуникационни технологии (ИКТ) дава възможност да се работи отвсякъде и по всяко време.

Тези технологии могат да имат вредни последици, удължаване на работното време, размиване на границите между работата и личния живот и допринасяне за някои видове „трудов номадизъм“, породени от пандемията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във