Банкеръ Daily

Свят

EП призова страните от ЕС да гонят руски дипломати

Евродепутатите изразяват дълбоката си солидарност с чешкия народ и органи, както и твърдата си подкрепа за страната след последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолствата от двете държави.

Европейският парламент  е дълбоко обезпокоен от неотдавнашното струпване на руски военни сили по украинската граница и разкритията относно руски агенти, които стоят зад експлозии в Чехия. Депутатите настояват  страните от ЕС да координират експулсирането на руски дипломати в отговор на експлозията в склада за боеприпаси във Врбетице през 2014 г. 

В резолюция, приета в четвъртък, членовете на ЕП потвърдиха дълбоката си загриженост във връзка с руските военни демонстрации в близост до границата на страната с Украйна, както и в незаконно окупирания Крим.

Ако военното струпване доведе до нашествие в Украйна от страна на Русия, ЕС трябва ясно да заяви, че последствията от подобно нарушение на международното право и нормите ще бъдат тежки, изразиха съгласие евродепутатите.

Подобен сценарий трябва да доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ от Русия в ЕС, изключване на Русия от платежната система SWIFT и замразяване на активи, както и отмяна на визите за Европа на всички олигарси, свързани с руските власти.

Руската агресия в Чехия и състоянието на Алексей Навални

В резолюцията също така се изразява съжаление във връзка с разкритията, че руските разузнавателни служби са причинили експлозията на склад за оръжия във Върбетице, Чехия, през 2014 г., при която са загинаха двама чешки граждани. Споменават се и обвиненията срещу служители на руското военно разузнаване (ГРУ) в опита за убийство на Емилиян Гебрев, собственик на оръжейна фабрика, и на още двама души в България през 2015 г.

Евродепутатите изразяват дълбоката си солидарност с чешкия народ и органи, както и твърдата си подкрепа за страната след последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолствата от двете държави.

Парламентът също така отново призовава за незабавното и безусловно освобождаване на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, чиито присъди са политически мотивирани и противоречат на международните задължения на Русия в областта на правата на човека. В текста се напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълна отговорност за здравето и телесната неприкосновеност на Алексей Навални и трябва да предприемат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Евродепутатите отново подчертават, че държавите членки на ЕС не следва да продължават да бъдат гостоприемна среда за руски богатства и инвестиции с неясен произход и продължават да настояват държави членки като Кипър, България и Малта да преустановят своите режими за предоставяне на гражданство срещу инвестиции (т.нар. „златни паспорти“).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във