Банкеръ Weekly

Свят

ЕП призова "Южен поток" да не се строи

Европейският парламент призова газопроводът Южен поток да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат, предаде БТА.

Резолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 против и 85 въздържали се. Той призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.

Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна. Отправен е призив за предприемане на мерки срещу руски дружества, техните дъщерни представителства, особено в енергийния сектор, както и срещу руски инвестиции и имущество в ЕС.

Съветът на ЕС е призован да бъде в готовност за пристъпване към третия етап от санкциите срещу Русия (икономическо равнище), които да бъдат приложени незабавно. Резолюцията призовава за икономически, търговски и финансови санкции срещу Крим.

EП подчертава спешната необходимост от силна обща политика за енергийна сигурност за намаляване на зависимостта на ЕС от руски нефт и газ, включително с разнообразяване на енергийните доставки, за пълно прилагане на третия енергиен пакет и за възможност за временно спиране на вноса на газ, когато е необходимо.

В мотивите се отчитат действията на руската страна в Крим, Източна Украйна, Грузия, Абхазия и Южна Осетия в нарушение на основните норми и принципи на международното право, както и повишаването на цената за доставките на газ за украинските клиенти. Посочва се, че референдумът за Крим се е състоял под контрола на руските войски. Допълва се, че проруските отцепници, щурмували сгради на местната администрация в Харков, Луганск и Донецк, в повечето случаи са били ръководени от руски специални части.

Съществува опасност всяко допълнително усложняване на обстановката и придружената от насилие дестабилизация в Източна и Южна Украйна да бъде използвана от Русия като фалшив претекст за допълнителна агресия чрез военни средства, за предотвратяване на изборите за президент и за насилствена федерализация, предшестваща разделението на Украйна, се посочва в текста.

ЕП изразява убеденост, че отстояването от Русия на правото да използва всички средства, за да защитава руските малцинства в други държави, не е подкрепено от международното право и е в разрез с основните принципи на поведението на международно равнище през XXI век, като същевременно има опасност то да подкопае следвоенния ред в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във