Банкеръ Daily

Свят

ЕП призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Европейският парламент призна днес Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела според действащата в страната конституция. Резолюцията бе приета с 439 гласа "за", 104 "против" и 88 въздържали се, съобщиха от пресслужбата на европарламента.

ЕП призовава върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността, както и държавите в Общността, да последват тази стъпка и също да признаят Гуайдо за държавен глава на Венецуела до произвеждането на нови, честни и прозрачни президентски избори.

ЕП определя парламента в Каракас като единствения демократичен орган, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана.

Евродепутатите осъждат жестоките насилието, довело до смъртни случаи и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, а извършителите на нарушенията да бъдат подведени под отговорност. ЕП подкрепя призива на генералния секретар на ООН за независимо и пълно разследване на извършените убийства. Евродепутатите осъждат задържането на журналисти, които отразяват обстановката в страната и призоват за незабавното им освобождаване.

Европейският съюз поиска да бъдат освободени всички журналисти, задържани без причина във Венецуела, предаде Франс прес, като се позова на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Ще разговаряме по този въпрос с министрите на външните работи" на страните от съюза, каза Могерини в Букурещ, предаде БТА. 

Външните министри от ЕС се събраха за двудневна среща в румънската столица днес и утре.

"Лично аз призовавам за освобождаването на (задържаните във Венецуела) журналисти", подчерта Могерини. Тя отбеляза, че "всички журналисти трябва да могат да упражняват професията си".

Двама френски журналисти и трима техни колеги от испанската агенция ЕФЕ бяха арестувани във Венецуела. Двама чилийски журналисти пък бяха експулсирани от страната, след като бяха арестувани по-рано тази седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във