Банкеръ Daily

Свят

ЕП призна, че Брюксел се е забавил с мерките срещу коронавируса

Евродепутатите признаха, че Европейският съюз е могъл да действа още по-рано и по-бързо, но подчертаха, че солидарността в рамките на общността е възстановена.

"Европейците показаха щедрост, това че си помагат взаимно и че могат да действат много ефективно. Въпреки това, ЕС трябва да направи повече и то спешно, за да възстанови Европа, ако иска да стане по-устойчив и ефективен", се казва в документ на институцията.

Много от говорителите посочиха, че затворените граници никога не са били решение и призоваха за обща стратегия за излизане от кризата и план за възстановяване в рамките на нов, амбициозен и дългосрочен бюджет, който да смекчи социалните, икономическите и финансовите ефекти от карантината.

Дебатът ще приключи с резолюция, която ще бъде гласувана в петък.

По-рано председателят на ЕП Давид Сасоли изказа своите съболезнования на семействата на жертвите на COVID-19 и благодари на здравните работници и ангажираните граждани.

Работниците в здравеопазването са начело на тази борба, каза председателят и добави, че те заслужават цялата ни подкрепа, възхищение и благодарност за работата, която вършат, и за щедростта, която проявяват дори при най-тежките обстоятелства.

Той благодари на всички работещи, включително земеделски производители и рибари, телекомуникационни експерти и касиери в супермаркетите, които проявяват голяма дисциплина и чувство за отговорност. Той благодари и на всички граждани, които спазват превантивните мерки, пазаруват за възрастни хора и се грижат за най-уязвимите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във