Банкеръ Daily

Свят

ЕП пренаписва историята на тоталитаризма

Евродепутатите обсъдиха последните изявления за европейската история, включително обвинението на Полша за избухването на Втората световна война. По време на дебата е ЕП в Страсбург с еврокомисарят, отговарящ за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и членовете на Парламента обсъдиха последните политически изявления, преразказващи европейската история, предаде репортер на "Банкеръ".

На 80-годишнината от началото на Втората световна война ЕП настоява да се помни историята за трагичното минало на Европа, за да се защити бъдещето ѝ.

Европейският парламент отдаде почит на жертвите на сталинизма, нацизма и други тоталитарни и авторитарни режими.

80 години след Нацистко-съветския договор (Познат като пакта "Молотов-Рибентроп") депутатите призоваха за „обща култура на възпоменание“ като начин за насърчаване на устойчивостта на европейците към съвременните заплахи за демокрацията. Те припомниха, че европейската интеграция от самото начало е отговор на страданията, причинени от две световни войни и е изградена като модел за мир и помирение, основан на ценностите, общи за всички държави членки. Затова Европейският съюз е особено отговорен за опазването на демокрацията, зачитането на правата на човека и върховенството на закона.

Парламентът настоява държавите членки да насърчават, по-специално сред по-младото поколение, към образование по обща европейска история, като в това се включват историята и анализа на последиците от тоталитарните режими в учебните програми и учебниците на всички училища в ЕС. Депутатите предлагат да се определи 25 май като Международен ден на героите в борбата срещу тоталитаризма (годишнината от екзекуцията на героя от Аушвиц Ротамастер Витолд Пилецки), за да се предостави на бъдещите поколения „ясен пример за правилното отношение към лицето на заплахата от тоталитарно поробване ”.

Депутатите изразиха загриженост за усилията на сегашното руско ръководство за преиначаване на престъпленията, извършени от съветския тоталитарен режим, и ги разгледаха като „опасен компонент на информационната война, водена срещу демократична Европа“. Те също така осъдиха екстремистките и ксенофобските политически сили и организации в Европа, които изкривяват на историческите факти и използват символиката и реториката на тоталитарната пропаганда, включително расизма, антисемитизма и омразата към сексуалните и други малцинства. 

Парламентът призовава държавите членки " ефективно да забранят неофашистките и неонацистки групи и всяка друга фондация или асоциация, която възвишава и прославя нацизма и фашизма или всяка друга форма на тоталитаризма" и да противодейства на речта на омразата и насилието в публичните пространства и онлайн и по-специално да осъжда и противодейства на всички форми на отричане на Холокоста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във