Банкеръ Daily

Свят

ЕП: Правителствата и ЕК реагират неадекватно на данъчните убежища

Евродепутатите подчертаха, че трябва спешно да се сключи международно споразумение за данъчното облагане на предприятията и то бързо да бъде преведено в законодателството на ЕС.

Евродепутатите единодушно изразиха възмущението и отвращението си във връзка с разкритията на "Досиетата Пандора" и разкритикуваха крайно неадекватната реакция на правителствата в продължение на повече от десетилетие.

Масово изтичане на финансови документи в неделя (3 октомври) показва, че  27 политици от ЕС и световни фигури са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. След държавните лидери, чиито имена се появяват в Досиетата „Пандора“, са сътрудници на руския президент Владимир Путин, чешкият премиер Андрей Бабиш и йорданският крал Абдула.

Изтекли са 11,9 милиона записа, които съдържат около 2,94 терабайта данни. Това се случва пет години след теча на „Документите от Панама“, който разкри как богатите крият парите си, така че правоохранителните органи не могат да открият. Той бе публикуван от консорциум от разследващи журналисти от цял ​​свят.

По време на дебат в пленарна зала с представители на Съвета и Комисията само няколко дни след публикуването на изтекла информация - последното от дълга поредица разследвания, документиращи избягването на данъци и данъчни измами - евродепутатите осъдиха правителствата на ЕС, че позволяват масово избягване на данъци поради неспособността им правилно да реформират остарелите данъчни закони.

Въпреки че няколко оратори отбелязаха ограничения напредък в подобряването на законите на ЕС, те също се присъединиха към останалите членове на ЕП, като обвиниха правителствата на държавите членки и Комисията, че правят твърде малко в продължение на твърде дълго време, за да отстранят пропуските.

По-конкретно, евродепутатите изтъкнаха иронията на факта, че финансовите министри са решили да извадят държави от и без това неамбициозния черен списък на ЕС с данъчни убежища в същата седмица, в която излязоха наяве "Досиетата Пандора". Според тях това доказва колко непригоден е този списък и колко спешно трябва да се актуализира процесът на съставянето му.

Те също така подчертаха, че трябва спешно да се сключи международно споразумение за данъчното облагане на предприятията и то бързо да бъде преведено в законодателството на ЕС. Накрая, много от евродепутатите изтъкнаха конфликта на интереси, пред който са изправени високопоставени политици, споменати в "Досиетата Пандора", като министри от ЕС или държавни глави, тъй като те също участват във форумите, които са предназначени да се борят с избягването на данъци и данъчни измами.

Facebook logo
Бъдете с нас и във