Банкеръ Daily

Свят

ЕП подкрепи САЩ за премахване на патентите за коронавирусни ваксини

Необходими са 11 милиарда дози за да се имунизира 70% от населението на света, а е произведена само малка част от това количество.

За да се ускори разпространението на ваксините в световен мащаб, Европейският парламент настоява за временно премахване на защитата на правата върху интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19. Причината е, че са необходими 11 милиарда дози, за да се имунизира 70% от населението на света, а е произведена само малка част от това количество. Съединените щати отправиха същото предложение. 

Евродепутатите приеха резолюция по темата в четвъртък с 355 гласа "за", 263 гласа "против" и 71 гласа "въздържал се", Парламентът предлага да започнат преговори за временно освобождаване от прилагането на споразумението на Световната търговска организация за патентите, за да се преодолеят световните производствени ограничения и недостигът на доставки.

"Доброволното лицензиране (когато разработчикът на ваксината решава на кого и при какви условия може да бъде лицензиран патентът, за да се даде възможност за производство), трансферът на ноу-хау и технологии към държави с производства на ваксини са най-важният начин за увеличаване на мащаба и ускоряване на световното производство в дългосрочен план", заявяват евродепутатите. 

За да се справи с пречките пред производството, Парламентът призовава ЕС "бързо да премахне пречките пред износа и да замени нейния собствен механизъм за износ с изисквания за прозрачност на износа". САЩ и Обединеното кралство от своя страна трябва "незабавно да премахнат забраната за износ на ваксини и суровини", казват евродепутатите. 

Фон дер Лайен е отворена за идеята 

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в края на май, че е отворена за дебат относно инициативата на САЩ за премахване на патентите за коронавирусната ваксина. „Европейският съюз е готов да обсъди всяко предложение, което се отнася ефективно и прагматично към тази криза," каза Фон дер Лайен. 

Трябва да видим как предложението на САЩ може да служи на тази цел, пояснява тя. „В краткосрочен план обаче призоваваме всички страни - производители на ваксини, да разрешат износа и да избегнат всичко, което може да наруши веригите за доставки“. 

Производство на ваксини в Африка

Тъй като по-голямата част от 1,6 милиарда дози ваксини, поставени досега, са отишли в индустриализирани държави произвеждащи ваксини, а само 0,3 % - в 29-те най-бедни държави, ЕС трябва да подкрепи производството в Африка, подчертават те. Друго важно средство за осигуряване на ваксини за икономики с ниски доходи е глобалният механизъм за разпространение на ваксини COVAX, към който Парламентът насърчава да се правят вноски.

Прозрачност за ваксините от следващо поколение

Парламентът изисква бъдещите предварителни споразумения за закупуване да бъдат оповестени в пълен размер, особено за ваксините от следващо поколение, и тези договори да включват изисквания за прозрачност за доставчиците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във