Банкеръ Daily

Свят

EП отхвърли натиска от Турция, изисква общи правила за убежище

Европейският съюз трябва да помогне на Гърция да управлява границата си с Турция, гарантирайки правото на убежище на нуждаещите се, заявиха евродепутатите.

В дебат с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и Хърватското председателство, по-голямата част от участниците разкритикуваха турския президент Ердоган, че използва страданието на хората за политически цели. Мнозина също така подчертаха, че кризата с бежанците през 2015 г. не трябва да се повтаря и настояха, че ЕС трябва да актуализира общите си правила за убежище.

Някои лидери на политически групи призоваха за преразглеждане на споразумението с Турция, постигнато през 2016 г. с цел спиране на потока от мигранти и хора търсещи убежище, в замяна на финансова помощ от ЕС. Други изразиха дълбока загриженост за влошаващата се хуманитарна ситуация на турската границата и на гръцките острови, където са изоставени хиляди мигранти търсещи убежище, много от които непридружени непълнолетни лица.

По време на дебата бяха повдигнати въпроси за необходимостта от спазване на Женевската конвенция и осигуряването на защита за бежанците, обвиненията за полицейско насилие над хора, които се опитват да преминат границата и риска от навлизане на джихадисти на територията на ЕС.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви вчера след извънредната среща в Брюксел с турския президент Реджеп Ердоган, че споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в сила.

Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване.

Европейският съюз е готов да продължи работата си по споразумението, ако така постъпи и Анкара. Стана ясно, че от подкрепа имат нужда и мигрантите, и Гърция, и Турция.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че двете страни са обсъдили споровете си около изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Той допълни, че ЕС е внесъл пояснения кои суми определя за "изплатени" и кои за "обещани".

Facebook logo
Бъдете с нас и във