Банкеръ Daily

Свят

ЕП обмисля възможности за ограничаване или премахване на "златните" визи и паспорти

В Европейския парламент са обсъждали възможностите за ограничаване или премахване на т. нар. "златни визи" и "златни паспорти", срещу които се получава право на престой или на гражданство в страна от ЕС срещу инвестиции. Доклад по този въпрос ще се обсъди от комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи до края на месеца, е съобщила евродепутатът Софи ин'т Велд, цитирана от БТА.

Евродепутатите от комисията са се запознали с възможните ходове. На заседанието е отчетено, че въпросните схеми засягат всички страни от ЕС, защото дават права за свободно движение в Общността. Но по този начин се допуска пробив в европейската сигурност, като се създава възможност за корупция и пране на пари.

От документите е станало ясно, че от 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 млрд. евро по тези схеми. Според проф. Кристин Шурак от Лондонското училище по икономика все още в 13 държави от ЕС има програми за облекчено даване на право на престой или гражданство. А най-често разрешения за престой срещу инвестиции са издавали Испания, Португалия и Гърция.

Тревожен е фактът, че най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55% от случаите), а гражданство в държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи са вземали руснаци (45%). Проф. Шурак е препоръчала по-строги проверки на кандидатите за престой и гражданство, както и на посредниците.

Припомняме, че Европейската комисия започна през октомври миналата година наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради това, че дават гражданство на чуждестранни инвеститори. Имаше опасения за подобна схема и в България.

Тогава Европарламента призова "златните" визи и паспорти да отпаднат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във