Банкеръ Daily

Свят

ЕП няма да приеме съкратен бюджет, колкото и да упорстват лидерите

Европарламентът не одобрява допълнителните съкращения в дългосрочния бюджет на ЕС и настоява Европейския съвет да подобри текста.

"Внимателно разгледахме проекта на заключения на Европейския съвет („преговорна рамка“), представен от председателя Шарл Мишел в петък. Оценяваме, че председателят Шарл Мишел прие размера и баланса на инструмента за възстановяване, предложен от Комисията, и призоваваме членовете на Европейския съвет да не го намаляват или обезсилват. Безвъзмездните средства са съществена част от този инструмент и намаляването им би било неприемливо. Съжаляваме обаче, че това става с цената на някои основни елементи на пакета", обявиха евродепутатите.

ЕК предложи пакет от 1,85 трлн. евро, който според изпълнителната власт на ЕС трябва да тласне европейските икономики към възстановяване, след като бяха засегнати от вируса. Това трябва да стане чрез стимулиране и инвестиране в „зелени“ индустрии и технологии, които помагат за намаляване на емисиите на парникови газове, отговорни до голяма степен за изменението на климата.

"Не можем да приемем твърде ниското ниво, предложено за таваните на Многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г. Докато Европейската комисия вече намали първоначалното си предложение с 35 милиарда евро през м. май, настоящото предложение го намалява допълнително с 25 милиарда евро, отнемайки средства от ключови програми като Еразъм+, Дигитална Европа, Хоризонт Европа и политиките за миграцията. Това е неприемливо и отдалечава Съвета с още една крачка от позицията на Парламента. Дългосрочните цели на Европейския съюз не са се заличили поради появата на COVID-19 и не бива да се жертват заради възстановяването в краткосрочен план. Независимо от това, ние приветстваме новата цел за климата от 30% и нейното прилагане както за МФР, така и за инструмента за възстановяване", казват.

Евродепутатите осъждат регресивните предложения за приходната част в бюджета. Остарелият механизъм за финансови корекции („отстъпки“) ще бъде върнат още сега за пет държави, като допълнителни финансови корекции ще бъдат вградени в новия механизъм за приходи от пластмаса. Но когато става въпрос за създаване на модерна кошница с нови собствени ресурси, всяко решение се отлага за по-късно, без ангажимент от страна на държавите членки. Не трябва да оставяме на следващите поколения избора дали рефинансирането на общия дълг трябва да бъде чрез допълнителни национални вноски, или чрез намален инвестиционен капацитет. Имаме нужда от ясен и обвързващ график за въвеждането на нови собствени ресурси, като първият пакет трябва да е готов за въвеждане на 1 януари 2021 г. Това остава едно от условията на Европейския парламент, за да даде съгласието си за разходната част на бюджета.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във