Банкеръ Daily

Свят

ЕП няма да допусне труд в извънработно време

37% от работещите в ЕС са започнали да работят от вкъщи по време на ограниченията заради COVID-19.

Европейският парламент иска да защити правото на служителите да се откъсват от работните задължения и да не бъдат търсени извън работното време.

Цифровизацията увеличава ефективността и гъвкавостта на работата, но в същото време създава култура на непрестанни дежурства - със служителите може да се свържеш навсякъде и по всяко време, включително извън работното време. Технологиите правят работата от разстояние не просто възможна, но и премахват границата между личен и професионален живот.

37% от работещите в ЕС са започнали да работят от вкъщи по време на ограниченията заради COVID-19.

Без съмнение работата от разстояние спаси много работни места и фирми по време на коронавируса. В същото време обаче тя допринесе за размиване на границата между лично пространство и професионални задължения. Много хора сега работят извън нормалните часове за работа.

27% от хората, които работят от вкъщи, полагат труд в свободното си време.

За хората, които работят дистанционно, е над два пъти по-вероятно да работят над максималните часове, определени в директивата за работното време, в сравнение с онези, които не полагат труд от вкъщи.

Според евродепутатите нормално е да се работи най-много 48 работни часа на седмица с най-малко 11 последователни часа почивка на ден и поне 4 седмици платен годишен отпуск. 

Непрестанната свързаност може да има здравни последици

Почивката е изключително важна за благосъстоянието и здравето на хората. Прекаленото седене и работа пред екран намаляват концентрацията, причиняват информационно и емоционално претоварване и могат да доведат до главоболие, проблеми с очите, умора, недоспиване, потиснатост и прегаряне от работа.

Освен това стоенето в статична поза и повтарящите се движения могат да причинят напрежение в мускулите и мускулно-скелетни проблеми.

Над 300 милиона души по света страдат от депресия и душевни заболявания, свързани с работата

Парламентът призовава за ново законодателство

Правото на откъсване от работата не е залегнало в законодателството на ЕС и Парламентът иска това да се промени. На 21 януари депутатите призоваха Европейската комисия да предложи законодателен акт, който следва да уреди правото на служителите да се откъсват без последици от работата си извън работно време и да наложи минимални стандарти за работа от вкъщи.

Резолюцията на Парламента отбелязва, че работата от вкъщи може да доведе до удължаване на работното време без компенсации за извънреден труд и да има отрицателно отражение върху здравето.

Според депутатите работодателите не трябва да принуждават служителите си да бъдат на разположение извън работното време, а служителите не трябва да търсят колегите си по професионални въпроси.

Парламентът иска от страните в ЕС да оказват закрила на служители, които се позовават на правото си да се откъсват от работата. Нужни са механизми за разглеждане на оплаквания от нарушения. Освен това резолюцията подчертава, че дейности, свързани с професионално обучение, трябва да се броят за работа и че не бива те да се извършват в извънработно време без адекватно заплащане.

Повечето страни в ЕС са регламентирали работата от разстояние, но само четири (Белгия, Франция, Италия и Испания) признават правото на откъсване от работата. Франция е първата, регламентирала това право, през 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във