Банкеръ Daily

Свят

ЕП настоява за отпадане на визите за САЩ

Евродепутатите настояват за  "активен дипломатически ангажимент", за да отпаднат визите за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Европейският парламент ще приеме тази седмица резолюция, в която отново призовава за постигане на взаимно приемливо решение по въпроса с визите, налагани от САЩ на граждани на ЕС.

Евродепутатите настояват за  "активен дипломатически ангажимент", за да отпаднат визите за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър. Предвижда се във вторник 5 октомври,  евродепутатите да приветстват отпадането на визите за гражданите на Полша, както и потвърждението, че Хърватия отговаря на всички изисквания да получи същото облекчение. В доклада се отправя призив САЩ да ускорят процеса за пълното отпадане на визите за всички граждани на ЕС, съобщи БТА.

Миналата година ЕП призова  Европейската комисия да предприеме предвидените в законодателството на ЕС мерки, за да гарантира пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ.

От българските, хърватските, кипърските и румънските граждани все още се изисква да притежават виза за влизане в САЩ, докато всички други граждани на ЕС са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни), както са освободени от него и гражданите на САЩ, когато посещават Европейския съюз.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца след като е била официално уведомена за ситуация на липса на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме правен акт за суспендиране на отмяната визовия режим за нейните граждани за период от 12 месеца. Както Европейският парламент, така и Съветът могат да възразят срещу такъв акт (член 290, параграф 2 от Договора за ЕС).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във