Банкеръ Daily

Свят

ЕП може да отложи гласуването на номинацията за председател на ЕК

Европейският парламент  може да отложи гласуването на номинацията за председател на Европейската комисия. Очаква се в сряда или четвъртък ръководството на ЕП да реши дали да включи в дневния ред на сесията следващата седмица гласуване по предложението Урсула фон дер  Лайен да оглави ЕК. Ако бъде решено да се изчака, предложението ще бъде гласувано най-рано през септември. Мандатът на настоящата комисия изтича на 31 октомври. 

Предложената за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне с водещите политически групи в Европейския парламент.  Засега няма яснота как ще гласуват водещите парламентарни групи, липсва и програма за управлението на Лайен. 

Вчера Групата на Зелените в ЕП съобщи, че насрочва за сряда вечер открито изслушване на Лайен. Изслушването пред евродепутатите от парламентарната група ще бъде излъчвано на живо в интернет. Ръководството на групата на Зелените съобщи, че се е срещнало с предложената за председател на ЕК и е поискало програма за намеренията ѝ за "спасяването" на мигранти в Средиземно море, по отношение на върховенството на закона, както и за ясни цели при опазването на природата.

Изглежда засега Зелените не са убедени, че ще подкрепят Лайен в очакваното във вторник гласуване на ЕП в Страсбург по предложението на Европейския съвет. По неофициална информация останалите водещи групи в институцията също още не са осигурили всички гласове на своите евродепутати за подкрепа на предложената от държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС сделка за разпределянето на висшите длъжности в Общността.

Ако ЕП отхвърли Лайен, Европейският съвет трябва да предложи друго име за председател на ЕК в срок до един месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във