Банкеръ Daily

Свят

ЕП иска конкретни мерки срещу укриването на данъци

Разследването на Досиетата "Пандора"  разкри скандалните финансови тайни и машинации на политици, милиардери и известни лица, укривали огромни суми в данъчни оазиси.

Евродепутатите ще гласуват през седмицата резолюция, с която официално ще изразят възмущението срещу укриването на данъци и ще очертаят спешните мерки, които според тях ЕС и националните власти трябва да предприемат. Те ще изтъкнат, че макар най-известните случаи на укриване на данъци, разкрити от „Досиетата Пандора“, да са извършени от граждани на държави извън ЕС в юрисдикции извън ЕС, държавите членки и гражданите на ЕС не излизат неопетнени от скандала.

Според ЕП е крайно време европейските правителства да се ангажират сериозно с политики за премахване на данъчните практики, които не само сериозно затрудняват публичните финанси, но и са станали напълно неприемливи за широката общественост. В сряда пък евродепутатите ще обсъдят с Комисията усилията и правилата, които следва да бъдат засилени, за да се води по-добра борба с прането на пари, както и глобалното данъчно споразумение между Г-20 и ОИСР, постигнато миналата седмица и което се очаква да бъде одобрено на срещата на върха на Г-20 в Рим в края на октомври.

Разследването на Досиетата "Пандора"  разкри скандалните финансови тайни и машинации на политици, милиардери и известни лица, укривали огромни суми в данъчни оазиси. Сред тях има и двама българи.

В списъка фигурират 35 сегашни или бивши правителствени и държавни ръководители от цял свят. Разследващите журналисти са проследили банковите сметки в данъчни оазиси на общо 330 водещи политици и държавни служители от над 90 държави. Но в списъка на хората, които масивно укриват данъци, попадат още милиардери, спортни звезди и представители на шоу-бизнеса. Всички те използват офшорни банкови сметки, за да укриват големи суми и да не ги облагат с полагащите се данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във