Банкеръ Daily

Свят

ЕП: Главен източник на дезинформация в ЕС са Русия, Китай, Иран и Северна Корея

Европейският парламент прие резолюция, в която призова за защита на изборите от руска намеса. Евродепутатите предупреждават, че главният източник на дезинформация в ЕС са Русия, Китай, Иран и Северна Корея.

ЕП осъжда все по-агресивните действия на тези държави, "които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство", се посочва в съобщение на институцията. След преглед на последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от чужди страни, евродепутатите призовават държавите от Общността да подготвят за противодействие на хибридните заплахи.

В резолюцията, приета с 489 гласа "за", 148 "против" и 30 въздържали се, е отправен призив за повишаване на осведомеността за руските дезинформационни кампании. ЕС е призован да разшири групата за стратегическа комуникация със страните от Източното партньорство.

Евродепутатите настояват за законодателство за медийните дружества, доставчиците на услуги за текстови съобщения и интернет търсачките. Дружествата, които не премахват бързо постоянните фалшиви новини, трябва да бъдат подвеждани под отговорност, според ЕП. Властите трябва да имат възможност да установят авторите и спонсорите на представеното политическо съдържание, се посочва в документа.

Евродепутатите осъждат намеса на чужди държави в избори и допитвания в ЕС. Държавите от ЕС са призовани да внесат изменения в изборните закони за борба със заплахите от кампаниите за дезинформация, кибернападенията, киберпрестъпленията и нарушенията на свободата на изразяване при гласуване. Държавите в ЕС трябва да подкрепят асоциираните към Общността страни и Западните Балкани за осигуряване на защита на изборния процес от злонамерени пропагандни дейности, пише в резолюцията. ЕП подкрепя и налагането на глоби за умишлена злоупотреба с лични данни от европейските политически партии и фондации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във