Банкеръ Daily

Свят

ЕНП иска замразяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС

"Европейският съюз трябва да изпрати ясно послание към Турция. Според Групата на ЕНП преговорите за присъединяване трябва да бъдат замразени, тъй като не могат да продължат при сегашните обстоятелства. Ако Турция въведе смъртното наказание, ние трябва да дадем много ясно да се разбере, че такава страна не може да стане член на Европейския съюз”, каза Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по време на реч пред пленарната зала в парламента в Страсбург за отношенията ЕС - Турция.

"Турците могат да бъдат горди от факта, че успяха да защитят върховенството на закона и демокрацията срещу военните по време на опита за преврат през юли. Пучът беше нарушение на правата на човека. Но сега с него не трябва да се злоупотребява. Бяха уволнени хиляди служители. Ограничена е свободата на пресата. Затворени са медии. Политици, свободно избрани депутати, са в затвора. Тези събития са много плашещи", допълни той.

"Суверенитетът на трябва да се основава на страх. Суверенитетът, който се основава само на оръжия, не може да бъде поддържан, казва Ататюрк. Искаме да отправим този призив: Турция е приятел и партньор. Турция трябва да промени посоката си - в интереса на своите собствени граждани", заключи председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във