Банкеръ Daily

Свят

EНП и социалистите се хванаха за гушите заради България

Европейският парламент  проведе в понеделник вечерта дебат за ситуацията в България. Европейската народна партия подкрепи кабинета на Бойко Борисов, а левицата и зелените отправиха редица критики.

Политическите сили в Европарламента остават разделени по отношение на върховенството на закона и основните права в страната ни.  Още преди началото на заседанието лидерът на ЕНП Манфред Вебер даде заявка, каква ще е позицията на десницата, като в пост в социалните мрежи обяви, че подкрепя кабинета на Борисов, а изборите трябва да са през март. В залата, очаквано критиките бяха от страна на левицата и зелените.

На сесията се обсъждаше критична резолюция за върховенството на закона в България. Неин автор е председателят на комисията по граждански свободи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар. Документът бе приет от LIBE преди миналата седмица, а в понеделник бе обсъждането в пленарна зала. 

Обсъжданията няколко пъти бяха прекъсвани заради проблеми с озвучителната система и това доведе до смут в изказванията на евродепутатите. За кратко изказванията  дори бяха преустановени, докато проблемите бъдат отстранени.

"Това, което прави Европарламентът в момента не е нападка към България, а израз на загриженост за България, както сме загрижени за ситуацията в Полша и Унгария", заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар. 

„Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото там предстои още много работа. Този механизъм не означава само да се отмятат някакви кутийки, искаме да видим резултати и устойчив ефект”, каза зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

„В България не всичко е перфектно. Намирам за добре, че има млади хора по улиците, които искат бързо да станат нещата, но те следват своя ход. България е на прав път, промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори“, заяви Манфред Вебер.

"В България демокрацията функционира, държавата се управлява от правителство на ЕНП, което е избрано демократично. От лятото всеки ден има демонстрации, никой не може да твърди, че няма свобода на словото, на пресата. Борисов винаги е насърчавал младежите да изразяват мнението си. Защо точно сега този парламент трябва да бъде разпускан - в тази пандемия. Разбира се, че наблюдаваме напредък и в други области - контрабанда, трафик на хора. Мога да кажа, че Борисов е лидер на едно проевропейско правителство, той допринесе и за бъдещото въвеждане на еврото в страната", каза още Вебер.. 

Велислав Минеков от „Отровното трио”, който беше в Брюксел и се срещна с протестиращи там, остана крайно недоволен, че не е допуснат до залата. Позицията на ЕНП също го разочарова.

"Тоя Вебер доказа, че е блудница вавилонска", коментира той. 

"Важността на този дебат е очевидна за всички, които видяха премиера Борисов и неговите евродепутати да се подиграват миналата седмица с доклада на Комисията за Върховенството на закона, твърдейки че той потвърждава напредъкът на правителството му. И защо да не го правят, когато от години си играят с Комисията и ви казват това, което искате да чуете", каза Клеър Дейли - депутат от група на крайната левица в Европейския парламент.

"Европейското финансиране влошава нещата. Тези пари се присвояват, за да се купуват независими медии. Какво виждат българите? Пореден доклад за върховенството на закона, поведението на Туск спрямо Борисов и изказвания, но това, което не вижда българският народ, не са решителни действия. Спирането на европарите  ще отнеме черния хайвер на лакомите олигарси.  ЕС трябва да застане зад тези, които се борят срещу корупцията и за демокрация в България", коментира Даниел Фройнд от групата на Зелените/Европейски свободен алианс. Евродепутатът беше в България миналия месец и разговаря с протестиращите срещу правителството.

Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък. По-рано вчера в Брюксел се проведе и митинг, на който присъстваха евродепутатът Радан Кънев и Велислав Минеков от „Отровното трио”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във