Банкеръ Daily

Франс Тимерманс:

Енергийният преход ще е скъп, но ще платим повече без него

Много е важно да говорим не само за цената на енергийния преход, а и за последиците, ако не направим нищо. Това заяви днес зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Необходимите вложения са скромни в сравнение със загубите, които бихме понесли от бездействие. Ще бъде болезнено и сложно, коментира той. По неговите думи всеки трябва да прецени какви промени да предприеме в собствения си живот, за да замърсява околната среда по-малко. 

Тимерманс уточни, че е необходимо в следващите години пътуванията на разстояния от няколкостотин километра да не се извършват със самолет, а с влак. За това са необходими и влакове, отбеляза той. Тимерманс постави въпроса за възстановяването на нощните влакове, както и за облагане на самолетното гориво, както останалите течни изкопаеми енергоизточници.

По неговите думи енергийният преход ще струва стотици милиарди евро на година. Той съобщи, че следващата седмица ЕК ще представи разчет за необходимите действия, както и за цената на бездействието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във