Банкеръ Daily

Свят

Емирствата официално откриха посолство в Израел

Обединените арабски емирства днес официално откриха посолство в Израел, предаде Ройтерс. То се помещава в сградата на фондовата борса в Тел Авив.

 На церемонията по издигането на флага на ОАЕ присъства израелският президент Ицхак Херцог, а емирствата бяха представени от посланика си в Израел Мохамед ал Хаджа.

Посланик Ал Хаджа каза, че за пръв път след нормализирането на отношенията се водят дискусии за търговски и инвестиционни възможности. Подписахме важни споразумения в различни области, сред които икономика, самолетни връзки, технологии и култура.

Израелският държавен глава нарече откриването на посолството крайъгълен камък в пътуването към бъдещето, мирното благоденствие и сигурността в Близкия изток. Само допреди година да видим развяващия се гордо флаг на ОАЕ щеше да е невероятна мечта, каза президентът Херцог.

Миналия месец Израел откри свое посолство в ОАЕ.

Двете страни се сближиха заради общото си безпокойство във връзка с Иран и надеждите за установяване на изгодни търговски връзки.

Зад кулисите Израел и ОАЕ отдавна си сътрудничат, особено в сферата на сигурността, отбелязва ДПА. Двете страни казват, че се надяват да извлекат още икономически облаги и искат да работят заедно, например в туризма и науката. Наскоро между двете страни има и директни полети.

Миналата година ОАЕ и още три арабски държави - Бахрейн, Судан и Мароко - нормализираха отношенията си с Израел под егидата на администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във