Банкеръ Daily

Свят

Еманюел Макрон пристига във Великобритания

Френският президент Еманюел Макрон пристига днес на посещение във Великобритания със седем министри, сред които министрите на външните работи, на отбраната, на вътрешните работи и на културата, съобщи БНР. Преди да отпътува, той повтори казаното вече от няколко европейски лидери, че Великобритания е добре дошла да остане в Европейския съюз, ако преосмисли решението си за Брексит. 

35-ата англо-френска среща на високо равнище ще се състои във военната академия Сандхърст. Очаква се Тереза Мей и Еманюел Макрон да оповестят по-близко сътрудничество в отбраната, сигурността и културния обмен. В рамките на културния обмен Франция ще заеме на Великобритания уникалния 70-метров "Гоблен от Байо" от 11-и век, който разказва как Уилям Завоевателят превзема Англия през 1066 година. 

Не е тайна обаче, че основната точка на срещата е подписване на договор, с който се увеличават британските плащания за предотвратяването на достъпа на мигранти от Кале през Ламанша и ускоряване на процеса за политическо убежище на онези, които имат право да потърсят такова във Великобритания. С това се цели укрепване на съглашението, известно като "Льо Туке", подписано през 2003 година, което премества британската граница във Франция. Макрон се стремеше към отмяна на "Льо Туке" с аргумента, че Франция не може повече да бъде охрана на британските брегове без отстъпки от Лондон, които да облекчат миграционната криза в района на Кале. 

Що се отнася до Брексит, то и Лондон и Париж са на мнение, че двустранните връзки не трябва да отслабват, независимо какъв ще бъде изходът от преговорите.

Камарата на общините одобри снощи законопроекта за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Ройтерс определя  гласуването като победа за премиера Тереза Мей над нейните политически опоненти, които искат "по-мек" Брексит. Законопроектът отива за разглеждане в Камарата на лордовете, където британският премиер няма мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във