Банкеръ Daily

Свят

ЕМА: Трябва да се проучи смесването на ваксини срещу Ковид-19

Ръководителят на имунизационния отдел на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Марко Кавалери смята, че смесеното  използване на ваксини срещу коронавируса изисква допълнителни проучвания. Такова мнение той изразява в интервю за вестник La Stampa.

"Ние не очакваме проблем по отношение на сигурността, но тъй като големи изследования по тази тема няма, това налага внимателен контрол",  отбелязва експертът. Кавалери допълва, че са необходими "изследования на терен", за да се изясни, ще бъде ли човек по-добре защитен, ако той получи дози от различни ваксини.

През април испанският Институт по здравето "Карлос III" е започнал изследванието CombiVacs, чиято цел е  изучаването на ефекта от използването на ваксината на консорциума Pfizer - BioNTech при тези хора, които са получили като първа доза от препарата, разработен от компанията AstraZeneca. През месец май бяха публикувани предварителни резултати от изследването, според които, смесеното използване на тези ваксини е безопасно и ефективно.

Римският Национален институт по инфекциозни заболявания "Ладзаро Спаланцани" също съобщи за намерението си да проведе изследване за  използването на руската ваксина "Спутник V" заедно с други препарати (например на компаниите Pfizer, Moderna, AstraZeneca) в рамките на сътрудничеството с руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалей".

Facebook logo
Бъдете с нас и във