Банкеръ Daily

Свят

ЕМА одобри хапчето на Pfizer за лечение на COVID-19

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри прилагането на COVID хапчето на Pfizer за лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус. От EMA дадоха насоки за употребата на лекарството при спешни случаи още миналата година. След като беше одобрено, хапчето на Pfizer - Paxlovid, може да се използва от всички държави членки на ЕС. Италия, Германия и Белгия са сред страните, които вече са го закупили, посочва Ройтерс. 

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на коронавирусна инфекция. То съдържа две активни вещества, PF-07321332 и ритонавир (ritonavir), в две различни таблетки. PF-07321332 действа, като намалява способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19) да се размножава в тялото, докато ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на нива, които засягат размножаването на коронавируса.

Данни от изследване, включващо болни от коронавирус, показват че лечението с Paxlovid значително намалява хоспитализациит и смъртните случаи при пациенти, склонни към тежко боледуване на COVID.

По-голямата част от пациентите в проучването са били заразени с варианта Делта. Въз основа на лабораторни изследвания се очаква Paxlovid също така да бъде активен срещу Омикрон и други варианти, посочва EMA.

Facebook logo
Бъдете с нас и във