Банкеръ Daily

Свят

ЕМА не откри връзка между ваксината на "АстраЗенека" и смъртните случаи

Разследването на Европейската агенция за лекарствата не е открило връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и смъртните случаи, последвали имунизация с този препарат, каза на специална пресконференция директорът агенцията Емер Кук. По думите й експертите от ЕАЛ са стигнали до заключението, че ваксината е ефикасна и безопасна и няма връзка с повишаване на риска от поява на тромбози.

Резултатите от проверката на ЕМА идват, след като редица страни спряха имунизациите с ваксината на "АстраЗенека" след смъртни случаи, предизвикани от тромбози и други проблеми, свързани с кръвосъсирването.

По-конкретно Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е достигнала до ясно научно заключение за ваксината на "АстраЗенека" е сигурна и ефективна. Агенцията обаче уточни, че проверката по случаите на тромбози, получени след поставянето на тази ваксина, продължава.

Емер Кук каза, че ваксината не е причина за увеличената опасност от тромбози - случаите са малко на брой и редки.

Директорката на ЕМА обаче поясни, че занапред в листовките на ваксината ще се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата. Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави председателят на проверяващата комисия към ЕМА Сабине Щраус, цитирана от БТА. 

Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 милиона души, както и 11 милиона във Великобритания.

Световната здравна организация (СЗО) призова в четвъртък страните да продължат да използват ваксината.

Сред страните, които временно спряха ваксинацията с препарата на "АстраЗенека", бе и България. 

"AstraZeneca не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават такива твърдения. Изчакваме ЕМА какво ще каже днес. Имаме съдебно-медицинска експертиза от Пловдив, която ще излезе днес, най-късно утре. Българите ще разберат каква е истината", коментира здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък. 

"Ако истината е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи", заяви министърът.

Ваксините на AstraZeneca, с които разполагаме на склад, са около 100 000,а до края на месеца се очаква да дойдат още 180 000, съобщи Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във